Deklaracija• TVRDI PUNO MASNI SIR
45-60% mliječne masti u suhoj tvari sira
49-56% vode u bez masnoj suhoj tvari sira
Sastojci: mlijeko, mljekarska kultura, sirilo, NaNO3,CaCl2, NaCl
Čuvati na temperaturi od +6 do +8 °C
Certified ISO 9001: 2008 and HACCP by SGS

Livanjski sir

Livanjski sirLivanjski sir, punomasni tvrdi sir za rezanje sa 45-60 % mliječne masti u suhoj tvari sira, sa 49 - 56 % vode u bez masnoj suhoj tvari sira, cca 2 % soli. Zrije pod korom na prirodan način. Proizvedemo ga cca 400 tona. Proizvodi iz kravljeg, ovčjeg ili mješavine kravljeg i ovčjeg mlijeka, u kolutovima cca 2,3 i 3,3 kg. Zrije pod korom najmanje 80 dana poželjno i više.

Naša mljekara je posebno specijalizirana za ovu vrstu sira koji je ujedno autohton proizvod. Može se konzumirati u narezanom, odnosno u naribanom stanju (posebice zreliji sir).

Organoleptička svojstva su mu: miris i okus puni, pikantni po orahovoj jezgri, malo slan, specifičan i dobro izražen. Sirna okašca su rijetka, prema sredini raspoređena, pravilno okrugla sjajna i ne prevelika-sitnija. Tijesto sira je srednje čvrsto, žilavo, relativno se lako reže. Boja žućkasta.

U našim većim djelom gorskim i krševitim uvjetima držanja stoke a na sudaru kontinentalnog i morskog strujanja zraka (slankast) rastu jako kvalitetne trave bilje (iako ne obilato), koje daju Livanjskom siru žućkastu boju (ne dodajemo umjetne boje) i specifičnu pikantnu po orahovoj jezgri aromu.

Za 1 kg sira trebamo 12 – 13 litara mlijeka.

Priznanja mljekari

Naši partneri

Kontakt


Mljekara Livno

Splitska 3.
80101 Livno,
Bosna i Hercegovina

Telefon: +387 (0)34 201 295
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

cheap beats by dre beats by dre uk cheap beats moncler outlet moncler sale moncler uk