Kako čuvati sir?

Često dobijemo pitanje kako spremiti i čuvati sir u kućnim uvjetima a posebno kada ljetne temperature dosežu i više od 35 stupnjeva.

Kao cijeli, Livanjski sir je idealno čuvati u konobi, odnosno u najhladnijoj i tamnoj prostoriji u kući. U tom slučaju najbolje ga je držati na drvenom ili plastičnom pladnju, te ga nekoliko puta tjedno okrenuti. Uz okretanje, poželjno ga je krpicom premazati maslinovim ili suncokretovim uljem radi sprečavanja prekomjernog sušenja i prevelikog rasta plijesni.

Idealni uvjeti za čuvanje sira su temperature od 10°C do 15°C uz 70 do 85% relativne vlage zraka. Na taj način će sir nastaviti svoj prirodan tijek zrenja i može tako zriti i preko godine dana.

Ukoliko nemate hladnu prostoriju, za čuvanje cijelog sira može poslužiti i kućni hladnjak, s tim da je cijeli sir poželjno staviti u posudu za sir, odnosno stakleno ili plastično zvono na pladnju. Ili, ako nemate posudu za sir, barem ga zamotati u foliju kako bi se spriječilo prekomjerno isušivanje sira u hladnjaku i preuzimanje stranih mirisa iz hladnjaka. Naravno da će sir i u hladnjaku zaplijesniti, te ga je zato potrebno povremeno namazati uljem uz okretanje.

Kada se sir nareže, načet sir ili kriške sira je najbolje držati u hladnjaku u posudi za sir (stakleno ili plastično zvono). Načeti dio sira preporučamo svakako zatvoriti prozirnom folijom kako se ne bi isušivao, a ostatak tj. koru povremeno premazati uljem.

Prije posluživanja i rezanja sir je potrebno obavezno ostaviti na sobnoj temperaturi najmanje pola sata, kako bi razvio puninu okusa i kako bi ga se, ukoliko je stariji, lakše moglo prikladno narezati i servirati.

Sir se reže na kriške u obliku trokuta, pri čemu preporučamo ostaviti koru na obodnoj strani kriške te tako servirati na pladanj ili tanjur. Važno je sir servirati na način da ne ostaje duže narezan i da se izbjegne doticanje sa suhomesnatim proizvodima kako ne bi poprimio njihov miris.