Povijest mljekare Livno

“U Livnu sam probao najukusniji sir koji danas postoji”
Anton Hagi
putnik, 1905.

Priča o Livanjskom siru je možda i jedna od najljepših priča vezanih za jedan proizvod, koja je počela krajem XIX stoljeću, a u kojoj se, u pozadini velikih europskih događaja isprepliću potresne ljubavne priče i priče o prvim agronomima. I zaista, dan nakon Berlinskog Kongresa iz 1878., nakon što je Livno postalo dio Austro-ugarske monarhije, ono počinje privlačiti pažnju cara kao istureni dio privrede njegovog teritorija. Franjo Josip (Franz Joseph) odlučuje da otvori jednu školu i jednu poljoprivrednu stanicu i tako ni ne znajući, odredi sudbinu francuskog agronoma Cyprian Jaillet-a iz Lorene, koji biva pozvan da 1900. dođe i njima upravlja. Već u to vrijeme proizvodili su se odlični sirevi: roquefort, liptauer, trappist, koje su vegetacija okolnih planina, posebna klima i mlijeko autohtone ovce pramenke, pasmine čuvene i po vuni, učinili jedinstvenim. Ali Jaillet je eksperimentirao i sa drugim kombinacijama, te je tako njegovim radom, te poznavanjem švicarske mljekarske tradicije i njegovom strašću nastao balkanski ementaler, onaj švicarski sir (formaggio svizzero) koji nakon Prvog svjetskog rata postade poznat kao “livanjski sir”. Njegov precizan recept koji se primjenjuje još i danas, a koji dozvoljava mala odstupanja. Jullietova priča je ljudska, koja sama vrijedi putovanja u Livno, njegovog voljenog gradića, iz kojeg je otišao 1926. godine, ostavljajući u njemu srce i dio obitelji.

Livanjski brend

Mljekara Livno nastala je 1970. godine, ali organizirana proizvodnja sira počela je još davne 1885. godine. Od tih vremena do danas, imamo neprekinut niz tradicije i kvalitete. Mljekara Livno je svih ovih godina prisutna na vanjskim tržištima Republike Hrvatske, Crne Gore, Srbije a intenzivno se širimo na područja Rusije, Turske, Amerike...

Ustrajnost i vizija

Zahvaljujući desetljećima napornog rada i usavršavanja, Livanjski sir je postao nadaleko poznata i priznata robna marka.

Inovativnost

Inovativnošću i marom vrhunskih tehnologa Mljekara Livno svakodnevno podiže kvalitetu svojih proizvoda, samim time i kvalitetu života potrošača.

Otvorena komunikacija

Mljekara Livno promiče otvorenu komunikaciju. Spremna je ispuniti očekivanja okruženja u kojem djeluje u novoj, europskoj i svjetskoj obitelji. ​