5 zanimljivih činjenica iz povijesti Livanjskog sira

Livanjski sir i u pozadini su povijesne slike usko povezane s Livanjskim sirom

Pripremili smo 5 zanimljivh činjenica iz povijesti Livanjskog sira. U njegovoj stoljetnoj povijesti ima puno više zanimljivh činjenica koje ćemo sigurno objaviti u nekom narednom članku.

1. Sir se čuvao iznad Dumana u pećini

Između 1888. i 1905. godine u prirodnoj pećini u masivu Crvenica iznad izvora Dumana u Livnu čuvao se sir tipa Roquefort jer je temperatura unutar pećine bila pogodna za razvoj plijesni.

Za one koji ne znaju, zanimljiva je priča kako je nastao sir Roquefort:

Legenda kaže da je sir otkriven kada je mladić, jedući svoj ručak od kruha i sir od ovčjeg mlijeka, u daljini ugledao prelijepu djevojku. Napustivši svoj obrok u blizini pećine, trčao je da se s njom sretne. Kada se vratio nekoliko mjeseci kasnije, plijesan (Penicillium roqueforti) je pretvorila njegov obični sir u Roquefort.

https://en.wikipedia.org/wiki/Roquefort

Ali vratimo se u Livno, koliko je kvalitetan bio sir proizveden iznad Dumana govori podatak da je na izložbi u Budimpešti 1896.godine bio okrunjen sa “Grossenmilleniums medalle” kao proizvod jednakovrijedan originalnom.

2. Prvu privatnu siranu otvorio je pekar Anto Tadić

1903. godine Anto Tadić otvara vlastitu siranu, pošto je bio prvi, Zemaljska Vlada mu je na početku dala osnovnu opremu i besplatno jednog sirara za prvu godinu. Pet godina nakon toga, on je osnovao svoju siranu sa svojom opremom i vlastitim majstorom-sirarom, proizveo je oko 3 tone sira, kojeg je tražilo
tržište Dalmacije, Rijeke, Trsta, Sarajeva, Mostara i drugih gradova.

3. Izvoz Livanjskog sira diljem svijeta

Tvrdi Livanjski sir od ovčjeg mlijeka između 1950. i 1960. izvozio se u Egipat, Englesku i Ameriku.

4. Osnivanje Zagrebačke mljekara današnje Mljekare Livno

Od 1970. godine pogon ”Zagrebačke mljekare” u Livnu proizvodi godišnje 10 do 15 vagona Livanjskog sira. Uvode se moderna sirarska postrojenja i postupci (npr. pasterizacije mlijeka za sirenje), uporaba čistih mljekarskih starter kultura, te drugih suvremenih pomagala.

5. Francuz u Livnu stvara Livanjski sir

Najznačajniju ulogu za Livanjski sir je imao Francuz, Cyprian Jaillet, koji je u Livno stigao na samom kraju 19. stoljeća i koji je ubrzo postao ugledan građanin Livna. Pod njegovim nadzorom počinje proizvodnja sira Roquefort i Vollkäse, a kasnije Feta, Liptauer, Camembert itd.

Jaillet je neumorno eksperimentirao i sa drugim kombinacijama, te je tako njegovim radom, poznavanjem švicarske mljekarske tradicije i njegovom strašću nastao balkanski ementaler, onaj švicarski sir (formaggio svizzero) koji nakon Prvog svjetskog rata postade poznat kao Livanjski sir. Njegov precizan recept (a koji dozvoljava mala odstupanja) se primjenjuje još i danas.

Mljekara Livno nastavlja dan danas tradiciju širokom paletom Livanjskih sireva poput Original, Cincar, Limited Edition. Pogledajte sve sireve Mljekare Livno ovdje.

Hvala vam na čitanju, nadamo se da ste uspjeli saznati zanimljive činjenice iz povijesti Livanjskog sira. Više o povijesti Livanjskog sira možete saznati ovdje ili možete pročitati specifikaciju o povijesti i karakteristikama Livanjskog sira ovdje.

Kopirali ste link!