Kako čuvati livanjski sir kod kuće?

Livanjski sir na stolu dekoriran različitim detaljima - Mljekara Livno

Ljetne temperature mogu biti teške za sir, ali uz pravilne tehnike skladištenja, možete održati svoj Livanjski sir svježim i ukusnim.

Čuvanje livanjskog sira u kolutu

U cjelini, Livanjski sir je najbolje čuvati u konobi, odnosno najhladnijoj i najtamnijoj prostoriji u vašem domu. Stavite sir na drveni ili plastični pleh, te ga nekoliko puta okrenite. Tijekom okretanja premažite sir maslinovim ili suncokretovim uljem pomoću krpe kako biste spriječili pretjerano sušenje i stvaranje plijesni.

Idealni uvjeti skladištenja sira su temperatura od 10°C do 15°C uz 70 do 85% relativne vlažnosti zraka. To omogućuje siru da nastavi svoj prirodni proces zrenja i može se čuvati više od godinu dana.

Ako nemate rashladnu komoru, za čuvanje cjelovitog sira može poslužiti i kućni hladnjak. Najbolje je sir staviti u posudu za sir ili ga barem zamotati u foliju kako se ne bi osušio i poprimio strane mirise. Ne zaboravite s vremena na vrijeme sir premazati uljem dok ga okrećete jer će u hladnjaku još pljesniviti.

Čuvanje rezanog livanjskog sira

Kada režete sir, najbolje ga je čuvati u hladnjaku u posudi za sir. Prvi sloj sira prekrijte prozirnom folijom da se ne osuši, a koru povremeno premažite uljem.

Prije posluživanja ostavite sir na sobnoj temperaturi barem pola sata kako bi razvio puni okus i lakše ga narezali. Prilikom rezanja ostavite koru na vanjskom rubu šnite i poslužite na pladnju ili tanjuru. Izbjegavajte ostaviti narezani sir predugo vani i držite ga podalje od suhomesnatih proizvoda kako biste spriječili upijanje mirisa. Provjerite Livanjske sireve Mljekare Livno ovdje.

Kopirali ste link!