Kako čuvati livanjski sir kod kuće?

Livanjski sir na stolu dekoriran različitim detaljima

Ljetne temperature mogu biti teške za sir, ali uz pravilne tehnike skladištenja, možete održati svoj Livanjski sir svježim i ukusnim.

Čuvanje livanjskog sira u kolutu

U cjelini, Livanjski sir je najbolje čuvati u konobi, odnosno najhladnijoj i najtamnijoj prostoriji u vašem domu. Stavite sir na drveni ili plastični pleh, te ga nekoliko puta okrenite. Tijekom okretanja premažite sir maslinovim ili suncokretovim uljem pomoću krpe kako biste spriječili pretjerano sušenje i stvaranje plijesni.

Idealni uvjeti skladištenja sira su temperatura od 10°C do 15°C uz 70 do 85% relativne vlažnosti zraka. To omogućuje siru da nastavi svoj prirodni proces zrenja i može se čuvati više od godinu dana.

Ako nemate rashladnu komoru, za čuvanje cjelovitog sira može poslužiti i kućni hladnjak. Najbolje je sir staviti u posudu za sir ili ga barem zamotati u foliju kako se ne bi osušio i poprimio strane mirise. Ne zaboravite s vremena na vrijeme sir premazati uljem dok ga okrećete jer će u hladnjaku još pljesniviti.

Čuvanje rezanog livanjskog sira

Kada režete sir, najbolje ga je čuvati u hladnjaku u posudi za sir. Prvi sloj sira prekrijte prozirnom folijom da se ne osuši, a koru povremeno premažite uljem.

Prije posluživanja ostavite sir na sobnoj temperaturi barem pola sata kako bi razvio puni okus i lakše ga narezali. Prilikom rezanja ostavite koru na vanjskom rubu šnite i poslužite na pladnju ili tanjuru. Izbjegavajte ostaviti narezani sir predugo vani i držite ga podalje od suhomesnatih proizvoda kako biste spriječili upijanje mirisa. Provjerite Livanjske sireve Mljekare Livno ovdje.

Kopirali ste link!